Binary Wood House

Thailand is home to some extraordinary pieces of architecture and you can definitely add the breathtaking Binary Wood House from TA-CHA Design to that list. Located in the Pak Chong region of the country, this glorious piece of contemporary design has certainly caught our eye here at Coolector HQ with its bold use of materials and incredibly relaxing and striking aesthetics both inside and out.

Originally developed from the initial plan to construct an Airbnb / private resort, Binary Wood House from TA-CHA Design was finally built to become a second home for a Bangkokian family of five, and hopefully the last home for the soon-retiree parents. We can think of few more impressive builds that we’ve seen of late at The Coolector and the attention to detail throughout really is second to none.

Honouring the Past

Throughout the entire design process of the Binary Wood House, there has been one and only core value on which the owner and the designers agree  upon – namely, to always hold the predecessors in high regard. In other words, the house exists to respect those who came before, whether they be neighbours, local people, local animals, and local trees and this shines through in the design and the choices of materials throughout the build of the Binary Wood House.

The wood of the Binary Wood House is one of the project’s green endeavours. Trees are regrown and wood is produced as environmentally consciously as possible. 80% of wood used to construct this stunning property comprises different types of reused wood which were re-polished, categorised, and assigned to suit different functions in the house. This was inspired by the traditional and unique “Korat House”, originating in Nakorn Ratchasima province of Thailand and the woodwork was carried out by the local craftsmen, whose expertise was utilised and adapted to meet the demands of the modern construction and design.

Binary Wood House is positioned on a hill stretching from north to south, with the south area being the highest part of the land which would have made it the vantage point and therefore the most suitable location of the property. As a significant number of Phayung trees (Siamese Rosewood) thrive in that area, the architects had to choose another less occupied patch of land nearby. It was ultimately built next to Phayung’s peaceful existence, whose silhouettes shield the home from the afternoon sun glare.

Animal Planet

The elevated levels of Binary Wood House lets local animals feed on their grounds without human interference, as well as prevented any run ins with poisonous creatures like snakes. To reduce the construction impact on the soil and plants, the elevated floor also helps regulate moisture balance in the soil, improves the surface of water absorption, and makes the outline of the house blend effortlessly with the hillside geography that surrounds it.

To reduce the sheer presence of the house, TA-CHA Architects employed a modular design and assigned binary functions of either 0 (unoccupied/open space) or 1 (occupied/close space) for every module, each of which equally spans 3.40 metres in width, length, and height to simplify the construction plan. Some also have interchangeable functions regarding users’ preferences at different times of the day.

Leo is the owner of The Coolector and writes about the stuff he loves. And some stuff that he merely likes.