Helen & Hard Woodnest

Living nestled amongst the trees with amazing views is something that would immediately grab our attention here at The Coolector but when you throw a structure as amazing as this Helen & Hard Woodnest into the mix, the desire levels are increased exponentially. Woodnest is located in the steep forested hillsides around the Hardangerfjord above Odda in Norway and the contemporary flowing design on offer is aesthetically beyond compare.

The Helen & Hard designed Woodnest in Norway is a fine example of architecture that has a specific response to the topography and conditions of the site on which it is located. Inextricably crafted from nature, each one of the treehouses on the plot is suspended 5-6m above the forest floor and fastened with a steel collar to the individual trunk of a living pine tree for a dramatic visual.


Small But Perfectly Formed


With a mere 15m2 of living space, the Woodnest from Helen & Hard isn’t an expansive build but what it lacks in space, it more than makes up for with the views that it possesses. Completed in 2020, this impressive looking build stems from the client’s desire to create a unique spatial experience that connects to both the ordinary and extraordinary sensation of climbing and exploring woodland.

The aim of Helen & Hard when creating Woodnest was to create a space that truly embodies what it means to dwell in nature and, from what we can see here at Coolector HQ, they’ve well and truly hit the nail on the head with this build. It’s contemporary with an effortless sense of style which is hard not to be impressed with.

The journey to the plot where you’ll find Woodnest starts with the 20 minute walk from the Norwegian town of Odda, on the edge of the fjord and up through the forest via a steep, meandering pathway. Each treehouse is accessed via a small timber bridge, which leads the visitor off the ground, into the structure and up in to the tree.


Clever Use of Space


At a mere 15m2, which has been painstakingly organised inside around the central tree trunk itself are four sleeping places, a bathroom, a kitchen area and a living space. From here the owners are able to look out and experience the vast vistas out through the trees, down to the fjord below and across towards the mountains beyond.

A great piece of design that shows that things don’t have to be on a grand scale to bowl you over. The mesmerising Woodnest from Helen & Hard in Norway is the sort of architecture we can’t get enough of here at Coolector HQ and for those with a love of all things contemporary and Scandi-cool, you’ll love it as well.

Leo is the owner of The Coolector and writes about the stuff he loves. And some stuff that he merely likes.