Brutalist Tropical Home

Bali is, undoubtedly, one of the most spectacular and lush countries on the planet and living there is something that many people will aspire to and this is even more the case when you see that there are pieces of architecture like the Brutalist Tropical Home out there. Designed by architectural studio Patisandhika and designer Dan Mitchell, the Brutalist Tropical Home has certainly caught our design loving eye here at Coolector HQ with its bold visual and first class choice of materials.

The Brutalist Tropical Home from architectural studio Patisandhika has a double-height living room as the focal point of the property and the area in which the residents spend the majority of their time. This gloriously appointed property is located in the heart of Bali, Indonesia, and incorporates many local materials and design features which really add a touch of authenticity to the overall aesthetic of the spectacular residence.

Bali Brilliance

As you would expect from a property located in such a beautiful part of the world, it has a relaxing vibe to its interior design aesthetic and the Brutalist Tropical Home from Patisandhika studio is a 512-square-metre house which can be found in a small valley nestled within rice fields on the south coast of the island. Boasting exaggerated and eye-catching structural slabs that extend horizontally from its exterior, which were designed by Patisandhika and Mitchell to shade its living room that is fronted by a double-height glazing.

The Brutalist Tropical Home from Patisandhika Studio really offers a relaxing space for the owners with its double-height living room that have full-height glass, which has been chosen because it lets an abundance of natural light into the property whilst also delivering unparalleled views to the lush tropical landscape and blue skies beyond. Needless to say, Bali’s tropical climate presented issues with the heat and direct sunshine on glass not always the best idea. But as the designers opted against using air con for energy saving reasons, and used the overhanging slabs as a solution to block sun and prevent overheating instead.

Inside the Brutalist Tropical Home in Bali, the is focal point of the double height living room is flanked by split-levels that Patisandhika and Mitchell took inspiration from the Kappe Residence – which is a geometric house designed and lived in by modernist architect Ray Kappe in Los Angeles and has served as a muse for many an architecture project all over the world courtesy of the innovative use of space and materials.

Multi-Level Living

Geared towards being a relaxing place to spend time, the Brutalist Tropical Home has a multi-level layout which is used to displays records, books and a music system, and then leads down into an open-plan kitchen and dining area where the family can get together. The kitchen-diner has been designed without walls, which means that it connects directly with the outside to increase the natural ventilation and create a sense of “outdoor tropical living” throughout the home.

The Brutalist Tropical Home in Bali also has its own music studio, two bathrooms and one outdoor shower, alongside three bedrooms that are connected by a bridge over the living room. The exterior of the property is brought to life by exposed concrete which has been coupled with wooden detailing, with the interior of the house designed to act as a “blank canvas” for a mix of textured, colourful objects and furniture that fill the space – informed by the work of Clifford Still, Ellsworth Kelly and also the Bauhaus movement.

Leo is the owner of The Coolector and writes about the stuff he loves. And some stuff that he merely likes.