Los Vilos House

It’s not everyday you encounter architecture as impressive as the breathtaking Los Vilos House from Tokyo architecture firm Office of Ryue Nishizawa. This stunning residential property is located in Chile and the stand out feature is the wavy roof which spans the length of the property and provides an unparalleled visual impact to proceedings.

The striking aesthetic of Los Vilos House really sets it apart from the architecture crowd and the undulating concrete roof is a feat of engineering and a real sight to behold. This weekend retreat house boasts stunning views out towards the Pacific Ocean and the minimalist vibe that prevails throughout the interiors is right up our street here at Coolector HQ.

Japanese Minimalism

This house in Los Vilos is a retreat on the Chilean coast that was completed by the eponymous Japanese studio of Pritzker Prize-winning architect Ryue Nishizawa, who also runs firm SANAA with architect Kazuyo Sejima. The architects designed the wavy roof to follow the contours of its site – which is a rocky high land that stretches out to the water. The dips of the undulations also divide the long, curved house to mark different areas of the home.

There are no walls to speak of with Los Vilos House which makes its design all the more remarkable. It’s like a building that consists of ground and a roof only and it is located in the midst of abundant nature. The monolithic roof is held up by glazed walls and steel columns that surround the perimeter. The arches stretch between angular lines that the architects picked to create bigger openings to the outdoor spaces.

The roof divides the house into three distinct areas: with the sauna at the front, a bedroom and living room in the middle, and a kitchen and dining room that extends to a terrace at the rear of the home. At this far end, the roof lifts up at an angle to cover an outdoor space which is ideal for relaxing and taking in those views of the Pacific Ocean.

Mesmerising Views

The house includes a master bedroom suite that is burrowed on a lower level and accessed by a staircase. It has a glass front and terrace that peeps out from the hillside and provides those spectacular views of the ocean. The kitchen has three self-standing wood islands that do not block the view, while the adjoining dining room is furnished with a black table and pale chairs.

A real standout feature of the spectacular Los Vilos House is a sauna room with a sunken white tub which has been positioned to overlook the ocean waves of the Pacific crashing into the face of the cliffs which stretch out around the property. This magnificent piece of architecture has certainly captured our imagination here at The Coolector and we’re definitely more set than ever in ending up in a house with sea views.

Leo is the owner of The Coolector and writes about the stuff he loves. And some stuff that he merely likes.