The Atrium House

Costa Rica is a country with quite the diverse climate and, increasingly, some of the most mesmerising modern architecture out there. You can certainly add The Atrium House from Studio Saxe to that list with its luxurious finish, clean lines and clever use of space. This brilliant looking piece of contemporary architecture has 756m² of living space and every inch has been made the most of by the architects behind its design.

The Atrium House from Studio Saxe in Costa Rica saw eco-conscious family business Andaluz commision the designers at Studio Saxe to create experiences around architectural designs that harness the power of the environment to create life-changing experiences and the end result of this is stunning properties like The Atrium House.


Clever Concept


The Andaluz brand is all about providing meaningful and real experiences that combine comfortable human living with a deep affinity for the surrounding landscape. For this project, a series of homes were carefully placed around existing trees on a hilltop in Costa Rica which brings in ocean and jungle views whilst delivering a real sense of comfort and security for the occupants of the homes.

Boasting a privileged position, The Atrium House is poised elegantly on a hilltop overlooking the Pacific Ocean on one side and amazing mountain views to the other. There is a distinct vertical atrium which joins all floors together and provides passive cooling for comfort with minimal energy consumption. The main living area on the top floor floats above the tree line and is responsible for creating a high level of privacy and intimate connection to the views. A second social area on the ground floor enjoys a pool integrated with surrounding palms and a BBQ area which is ideal for gatherings. 

The Andaluz Brand is well known for its durable and long-lasting construction methods as well as high-quality materials and that’s something that really does shine through with The Atrium House. All these factors come together seamlessly to improve the experience of the inhabitants and to create longevity which is focused on low maintenance and a high level of comfort.


Eco-Friendly Design


The Atrium House is designed with a high level of bioclimatic elements through the understanding of natural phenomena such as wind, sun, and geological aspects that surround the property. This means the architects can protect and integrate the homes where necessary and open up and close were needed to create comfort without the use of energy.

Both Studio Saxe and Andaluz believe that beauty and experience are intrinsic forms of sustainability that are pivotal to improving the human experience and will last through the times. This is an ethos that infused the design of The Atrium House and something which really sets it apart from the architectural competition in the region.

Written By
More from Leo Davie
The Artifox Standing Desk 02
We’re regularly told by those “in the know” that sitting all day at...
Read More