Lost House

If a stealthy style is your bag, Lost House, with its black walls and muted interiors will be right up your street. Designed by David Adjaye and located in the King’s Cross area of London, Lost House has just come on the market and it will definitely be one of the most striking and impactful pieces of architecture and design that you’ll come across.

Devilishly detailed in its intricate design, Lost House from David Adjaye has many eye-catching features throughout which includes jet black walls, built-in raw concrete furniture and a fish pond in a lightwell. This magnificent piece of architecture has only recently come back on the market, which provides an opportunity to see the interiors of one of the architect’s early residential works in detail. And it’s impressive to say the least.

Characterful Design

Many of the original features of Lost House have been preserved, and this includes an all-green sunken cinema room and a water gardens in planted courtyards that double up as lightwells. Nestled behind an unassuming brick facade in an alleyway, Lost House was previously a delivery yard complete with a loading platform and it has been completely revamped into the ultimate in contemporary living spaces.

Adjaye Associates turned the concrete loading platform of Lost House into a plinth for an amazing, aesthetically superior upper-level swimming pool with black-painted sides which is positioned next to the pink-walled main bedroom which provides a touch of visual vibrancy to proceedings. On the ground floor, you’ll find a large open plan living, dining and kitchen space with an imposing, impressive double-height ceiling.

The sunken conversation pit which comes with a cinema room-style projector, comes replete with zesty lime walls, a built-in bookshelf and wide sofas off to one side – which makes it the ultimate in entertainment and relaxation spaces. Three tall, glass-walled lightwells weave their way up to the black-painted timber eaves found in the roof, and provide ambundant natural daylight down into the room in the place of traditional windows.

Inside, Outside

The square courtyards of Lost House are in the lightwells and are chock full of verdant, tropical greenery. At the back of the home, adjacent to the kitchen, you’ll find the courtyard which boasts relaxing, wooden decking around clusters of circular concrete benches which have been inset with the same grey pebbles that surround them.

Adding to the industrial look of this breathtaking residential home are the thick concrete elements of the built-in kitchen, which forms a continuous countertop and splash-back. The concrete theme continues from the kitchen to the living area, were it forms a low bench which has been upholstered in black leather cushions. A glorious piece of contemporary design that we’re loving here at Coolector HQ.

Leo is the owner of The Coolector and writes about the stuff he loves. And some stuff that he merely likes.